top of page
  • Mourad Toubadie

Waarom een vennootschap oprichten in plaats van een eenmanszaak?

Bij het starten van een bedrijf worden ondernemers geconfronteerd met de keuze tussen het opstarten van een eenmanszaak of het oprichten een vennootschap. Hoewel een eenmanszaak een populaire keuze is vanwege de eenvoudige opstart, biedt een vennootschap tal van voordelen die het overwegen waard zijn. In deze blog bespreken we de redenen waarom het oprichten van een vennootschap een slimme zet kan zijn voor ondernemers.


Beperkte aansprakelijkheid

Een belangrijk voordeel van een vennootschap is de beperkte aansprakelijkheid. In tegenstelling tot een eenmanszaak, waarbij de ondernemer persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden, bieden de BV (besloten vennootschap) en NV (naamloze vennootschap) bescherming voor het persoonlijk vermogen van de vennoten of aandeelhouders. Dit betekent dat schuldeisers in geval van financiële problemen alleen het vermogen van de vennootschap kunnen aanspreken, niet het persoonlijke bezit van de vennoten. In tegenstelling tot de BV en NV, heb je bij de VOF (vennootschap onder firma) en CommV (commanditaire vennootschap) wel hoofdelijke aansprakelijkheid van de beherende vennoten.


Fiscale voordelen

Een vennootschap wordt belast aan een vast tarief van 20% op de eerste 100.000 euro fiscale winst, wat lager is dan de tarieven in de personenbelasting. Er zijn verschillende mogelijkheden om netto meer over te houden, dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen.


Mogelijkheden voor groei

Een vennootschap biedt meer mogelijkheden voor groei en financiering dan een eenmanszaak. Het aantrekken van investeerders, het uitgeven van aandelen of het aangaan van leningen zijn slechts enkele manieren waarop een vennootschap middelen kan vergaren. Bovendien geeft een vennootschap vaak een professionelere uitstraling, waardoor het gemakkelijker kan zijn om samenwerkingen aan te gaan met andere bedrijven.


Continuïteit

Een vennootschap biedt meer mogelijkheden voor opvolging dan een eenmanszaak. In het geval van een eenmanszaak kan het bedrijf eindigen bij het overlijden of de uitval van de ondernemer. Bij een vennootschap kan het bedrijf blijven voortbestaan doordat over te dragen aan de kinderen of een derde partij (overname). Dit kan de waarde van het bedrijf op lange termijn vergroten.


Conclusie

Hoewel een eenmanszaak bepaalde voordelen biedt, zoals eenvoudige opstart en minder administratieve rompslomp, wegen de voordelen van een vennootschap vaak zwaarder voor ondernemers die groei, financiële bescherming en fiscale optimalisatie nastreven. Wij begrijpen dat het maken van de juiste keuze voor uw bedrijfsstructuur een belangrijke beslissing is. Daarom bieden wij een persoonlijk adviesgesprek aan om uw specifieke situatie te bespreken.


Onze ervaren adviseurs staan klaar om u te begeleiden bij het maken van een weloverwogen beslissing. Tijdens het adviesgesprek zullen we uw zakelijke doelstellingen, financiële behoeften en juridische aspecten onderzoeken. We zullen de voordelen van een vennootschap in uw specifieke situatie belichten en eventuele vragen beantwoorden die u heeft.


Neem contact met ons op om een adviesgesprek in te plannen. Samen kunnen we de beste bedrijfsstructuur bepalen die past bij uw ambities en toekomstige groei. Haal het maximale uit uw onderneming en maak gebruik van onze expertise. Wacht niet langer, maar geef uw bedrijf de beste kans op succes door te kiezen voor een vennootschap.

7 weergaven
bottom of page