top of page
  • Mourad Toubadie

Tot wanneer kan de belastingadministratie mijn onderneming controleren?

Bijgewerkt op: 21 mei 2023

Fiscale controle inkomstenbelastingen

De belastingadministratie beschikt over een termijn van drie jaar te rekenen vanaf 1 januari van het aanslagjaar.


Dit betekent dat als een onderneming bijvoorbeeld de aangifte vennootschapsbelasting aanslagjaar 2021, inkomstenjaar 2020 heeft ingediend, de belastingadministratie tot en met 31 december 2023 de tijd heeft om een fiscale controle uit te voeren.


Echter, zijn er ook uitzonderingen op deze termijn. Bijvoorbeeld, als de belastingadministratie een vermoeden heeft van fraude, in dat geval kan de termijn voor controle worden verlengd tot 10 jaar.


BTW controle

De belastingadministratie beschikt over een termijn van drie jaar na het einde van het kalenderjaar waarin de btw opeisbaar werd.


Dit betekent dat als een onderneming bijvoorbeeld de btw-aangifte over het laatste kwartaal van 2021 heeft ingediend op 31 januari 2022, de belastingadministratie tot en met 31 december 2024 de tijd heeft om een controle uit te voeren.


Echter, zijn er ook uitzonderingen op deze termijn. Bijvoorbeeld, als de belastingadministratie een vermoeden heeft van fraude, in dat geval kan de termijn voor controle worden verlengd tot 7 jaar.


Bijstand

Als ondernemer kan een fiscale controle behoorlijk stressvol zijn. Het is belangrijk om te weten dat u tijdens deze controle recht hebt op bijstand.


Als ondernemer hebt u tijdens een fiscale controle recht op bijstand van een fiscaal adviseur, accountant en advocaat. Aarzel niet om deze bijstand in te schakelen als u zich onzeker voelt over de controle of als u vragen hebt over uw rechten en plichten tijdens het onderzoek.5 weergaven

Comments


bottom of page