top of page
  • Mourad Toubadie

De fietsvergoeding anno 2024: een financiële stimulans voor duurzame mobiliteit

Vanaf 1 april 2024 mag u een fietsvergoeding toekennen van €0,35/km aan jouw werknemer of bedrijfsleider met een maximale vrijgestelde vergoeding van €3.500 op jaarbasis. Er is geen maximumafstand per dag.


Wat is een fietsvergoeding?

De fietsvergoeding is een vergoeding die door werkgevers of de vennootschap wordt betaald aan werknemers of bedrijfsleiders die met de fiets naar het werk gaan of voor beroepsverplaatsingen. Ook als het gaat om een door de vennootschap of werkgever ter beschikking gestelde bedrijfsfiets.

fiets

Wie kan gebruik maken van de fietsvergoeding?

In België hebben zowel werknemers in loondienst als zelfstandigen recht op eenfietsvergoeding, op voorwaarde dat ze hun woon-werkverkeer of beroepsverplaatsingen met de fiets afleggen. Deze regeling is van toepassing op alle sectoren en bedrijven, ongeacht de grootte. Zelfs wanneer een werknemer slechts gedeeltelijk met de fiets naar het werk gaat, kan hij of zij recht hebben op een proportionele vergoeding.


Hoeveel bedraagt de fietsvergoeding?

De fietsvergoeding wordt berekend op basis van het aantal kilometers dat de werknemer met de fiets aflegt tussen zijn of haar woonplaats en de werkplek. Momenteel bedraagt de maximale vrijgestelde vergoeding in België €0,35 per afgelegde kilometer. Dit bedrag is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, wat het aantrekkelijk maakt voor zowel werknemers/bedrijfsleiders als werkgevers.


Conclusie

De fietsvergoeding in België is een waardevol instrument om duurzame mobiliteit te bevorderen en werknemers te belonen voor het kiezen van een milieuvriendelijk en gezond vervoersmiddel. Door het bieden van financiële stimulansen moedigt de overheid actief het gebruik van de fiets aan als een alternatief voor traditioneel woon-werkverkeer. Dit draagt niet alleen bij aan een schonere omgeving, maar bevordert ook de gezondheid en het welzijn van werknemers.

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page